Miranda van Kralingen

mirandavkralingen.jpg

De Nederlandse sopraan Miranda van Kralingen is Master in Music.
In 1987 slaagde ze cum laude voor haar eindexamen solozang aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Ze studeerde bij Ank Reinders.

Nadat zij in 1987 een masterclass volgde bij Elisabeth Schwartzkopf in het Amsterdamse Concertgebouw beleefde haar carrière een grootse enorme vlucht: zij zong de Vier letzte Lieder van Strauss gedurende het slotconcert van de categorie ‘Jong Nederlands Talent’ dat werd uitgezonden op radio en televisie.

Hierna volgde een succesvolle Opera en Concertcarrière. Ze vertolkte bij diverse Operahuizen o.a. de rol van Mimì in La Bohème, Donna Anna in Don Giovanni, La Contessa Almaviva in Mozarts Le Nozze di Figaro, Elisabetta in Verdi’s Don Carlo, Hanna Glawari in Lehárs Die lustige Witwe, de titelrol in Janáceks Katya Kabanová, Ellen Orford in Brittens Peter Grimes, Leonore in Beethovens Fidelio, Die Marschallin in Der Rosenkavalier, Die lustige Witwe en Agathe in Der Freischütz.
Bij DNO zong ze onder meer een hoofdrol in de wereldpremière van Rosa, a horse drama van Louis Andriessen en Die Freundin in Von heute auf Morgen van Arnold Schönberg.

Zowel in binnen-en buitenland noemt men haar de zingende actrice en de beroemde regisseur Harry Kupfer nodigde haar vanwege haar grote acteertalent uit bij de Komische Oper Berlijn, waar zij onder andere zong: Fewronia in Die Legende von der unsichtbaren Stadt Kitesch (Rimsky-Korsakov), Donna Anna (Don Giovanni) en Gräfin (’Le Nozze di Figaro) en Leonore in Beethovens Fidelio tijdens de viering ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Komische Oper te Berlijn.
Ze zong onder meer in Braunschweig, Stuttgart, Berlijn, Parijs, Bilbao, Basel, Amsterdam etc.etc.
Miranda van Kralingen is ook een veelgevraagd concertzangeres in en buiten Europa. Haar brede concertrepertoire omvat werken van Monteverdi t/m Messiaen.
Ze trad op in landen als Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Italië, Indonesië, Duitsland, de VS, Australië, China, België en Rusland. In Nederland zong ze bij alle orkesten.
Onder andere zong ze ‘Les poèmes pour Mi’ van Messiaen bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest onder leiding van Ed Spanjaard.

Ook op het gebied van kamermuziek en in het theater is Miranda van Kralingen actief.
Zij werkte met diverse kamermuziekensembles zoals het Borodin Kwartet, het Escher Trio, het Matangi Kwartet en het Grieg Trio en was een veelgevraagde soliste op diverse internationale kamermuziekfestivals. In het seizoen 2004/2005 bracht ze haar theaterconcert ‘Zangkoorts’ met pianist Gregor Bak. Daarna bracht zij samen met pianist Bert van den Brink het programma ' Vocal Variety'.

Ze ontving lovende kritieken voor haar zang -en acteerwerk in het theaterprogramma DOBBE DOBBE DOBBE geproduceerd door Opus One. 
Voor haar rol als Bianca Castafiore in de musical Kuifje werd ze zowel in België als Nederland genomineerd voor de beste vrouwelijke hoofdrol vanwege haar komisch talent.

Uit handen van José Carreras ontving Miranda van Kralingen de naar hem genoemde Diamond Tulip Award voor haar vocale prestaties in binnen-en buitenland.

Miranda van Kralingen trad ook regelmatig op voor het Koninklijk Huis. Zo werd zij onder andere uitgenodigd om op te treden ter ere van het vijfentwintigjarig huwelijk van Hare Majesteit en Prins Claus, tijdens een staatsbezoek van het Koninklijk paar en voor het 12 ½ jubileum van Hare Majesteits voorzitterschap van de Raad van State.
Op 02.02.02 zong zij het Ave Maria van Schubert tijdens de huwelijksvoltrekking tussen prins Willem-Alexander en prinses Máxima in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. 
Ook zong ze in 2013 voor Koning Willem-Alexander op Paleis Het Loo, ter gelegenheid van de uitreiking van het boek: ‘Mijn droom voor ons land, inspiratie voor de Koning'.

Miranda trad op in tal van radio-en televisieuitzendingen.
Vanaf 2010 - 2013 presenteerde zij zelf voor de Tros op radio 4
het programma 'Verzoek op vier'.

Miranda van Kralingen was van 2004-2017 artistiek leider en intendant van Opera Zuid
Dertien jaar lang gaf ze duo-lessen voor zang en piano op het Orlando Festival in Rolduc. De eerste tien jaar samen met pianiste Tan Crone, daarna met Reinhild Mees en Stefan Veselka.
De afgelopen tien jaar geeft ze masterclasses aan jong talent voor LentePodium Blokzijl, op het landgoed De Oldenhof in Vollenhove.

Miranda van Kralingen geeft zangles, workshops en masterclasses aan solisten en (kinder)koren.

2017
Miranda van Kralingen is actief als zangeres in diverse concerten.
Ze heeft soloprogramma’s als
‘Het groene recital’ en Bach2Broadway’ met pianist Daniel Thonnard.
Daarnaast heeft ze een sfeervol kerstprogramma met harpiste Liesbeth Vredenburg.

Ook geeft ze workshops aan diverse bedrijven: ‘De klank van taal’.
Hiermee maakt ze directies en personeel bewust van de manier en de toon waarop je met elkaar communiceert